Gelişen teknolojiyle birlikte birçok hastanın korktuğu ameliyatlar artık ağrısız ve kolay bir şekilde, karına küçük delikler açılarak yapılabilmektedir (Laparoskopi). Laparoskopi ilk başladığı yıllarda sadece teşhis amacı ile kullanılırken, son 20 yıldır jinekolojik hastalıklarının tedavisi amacıyla da uygulanan bir yöntem olmuştur. Günümüzde artık açık ameliyatlar gittikçe azalmaktadır.
Devamını OkuyunuzJİNEKOLOJİK MAKALELERİMİZ
Çağımızın Cerrahisi: Laparoskopi (Kapalı Ameliyat)
Rahim Ağzı Kanseri Virüsü Hakkında Merak Ettikleriniz
Human Papilloma Virüs (HPV) cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biridir. Tüm dünyada cinsel yönden aktif kadınların % 50 sinden fazlası yaşamları sırasında HPV ile infekte olurlar. %90’ ı kendiliğinden gerilerken, %10’ luk hasta grubunda rahim ağzı kanseri yada öncü lezyonları gelişebilir.
Devamını OkuyunuzRahim Ağzı Kanseri Aşıları Hakkında Bilinenler
Dünyada her 2 dakikada bir kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. HPV kolay bulaşması ve bu kadar öldürücü olmasına karşın, rahim ağzı kanseri önlenebilir bir hastalıktır. HPV aşı tipleri Halk arasında rahim ağzı kanseri aşısı olarak ifade edilen HPV aşıları, Amerika, Avustralya ve Avrupa'daki birçok ülkede zorunlu aşı programına dahil edilmiştir.
Devamını OkuyunuzRahim Ağzı Kanseri taramanızı (smear testi) yaptırdınız mı?
Rahim ağzı kanseri özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sık rastlanılan bir kanser türüdür. Jinekolojik kanserler içinde 2. sıklıkta görülen kanserdir. Türkiye'ye ait geniş bir veri tabanı olmamasına rağmen Dünya Kanser Veri Tabanı 2002 verilerine göre kadınlarda ölüme sebep olan yedinci kanser türü olduğu anlaşılmaktadır.
Devamını OkuyunuzKolposkopi (Rahim ağzının kamera ile incelenmesi)
Kolposkopi rahim ağzındaki olası bazı hücre değişikliklerine ve şüphelere dayalı kanser ve kanser riskini araştırmayı sağlayan mikroskop, mikroskop ya da bir çeşit dürbüne benzeyen bir alet ile muayene şeklidir. Kendinden ışık kaynağı olan büyüteç benzeri cihaz ile rahim ağzının normal jinekolojik muayene sırasında net olarak görülmeyen bölgelerinin incelenmesine olanak tanır.
Devamını OkuyunuzRahim içi kalınlaşması (Endometriyal Hiperplazi)
Adet gören kadınlarda her ay rahim içi tabakası (endometrium) dökülür. Düzenli adet görmeyen bayanlarda ise rahim içi tabakası kalınlaşır. Endometiyal hiperplazi halk arasında daha çok rahim zarı kalınlaşması olarak bilinmekte ve kanser öncüsü bu durum endişeler yaratmaktadır. Nitekim bu hastaların bazılarında rahim kanseri gelişebilmektedir.
Devamını OkuyunuzMenopoz kontrolünüzü yaptırmayı ihmal etmeyin.
Menopoz kadının en son adet kanamasının olduğu zamanı ifade eder. Kadınlarda menopoz, yumurtalıkların işlevlerinin sona erdiğine ve kadınlık hormonlarının salgılanamadığına işaret eder. İnsan ömrünün uzamasıyla birlikte menopoz dönemindeki insan sayısı artmaktadır. Hayatın doğal bir evresi olarak kabul edilmektedir. Menopoz yaşı Türkiye’de ortalama 47 olarak kabul edilir.
Devamını OkuyunuzMiyom (Rahimde ur) hakkında bilmek istedikleriniz
Myom kadınların %20 sinde görülen, rahimden kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir. Myomlar her zaman şikayete neden olmazlar. Bazen başka bir şikayetle gelen hastada tesadüfen yapılan ultrasonda tesbit edilir. Büyük myomlarda aşırı kanama, kasık ve bel ağrıları, kabızlık yada sık idrara çıkma gibi belirtiler görülebilir. Özellikle myomun bulunduğu yere göre şikayetler değişir.
Devamını OkuyunuzCheck up ne demektir? Ankara check up fiyatları 2020 nasıldır?
Check up sağlıklı kadınlara yapılan muayene ve tetkik incelemesidir. Burada amaç hastada varlığından haberdar olmadığı bir hastalığını erken dönemde yakalamaktır. Çünkü bazı hastalıklarda erken tanı demek tam tedavi demektir. Bu fırsatı kaçırmamak adına kadınların kendi yaş gruplarına en uygun check up testlerini yaptırmaları önemlidir.
Devamını OkuyunuzGynefix spiral: Yeni nesil doğum kontrol yöntemi
Avrupa’da 20 yıldır uygulanan gynefix spiral bir yıldır Türkiye’de de aktif bir şekilde uygulanan bir doğum kontrol yöntemidir. Gynefix, 4 küçük bakır boncuktan oluşan yaklaşık 2 santimetre uzunluğunda bir spiraldir. Gynefix, rahim normalden küçük olan kadınlar için de uygulanabilen bir doğum kontrol yöntemidir.
Devamını OkuyunuzGynefix - Uyumlu Rahim İçi Araç Nedir?
Halk arasında boncuk spiral yada boncuklu spiral adı ile anılan gynefix spiral, yeni nesil bir doğum kontrol yöntemidir. Diğer doğum kontrol yöntemlerini kullanamayan yada kullanması sakıncalı olan kadınlarda rahim içi araç (spiral) çok etkili doğum kontrol yöntemleridir. Kullanım kolaylığı nedeniyle pek çok kadın tarafından tercih edilmektedir.
Devamını OkuyunuzJinekolojik Muayene Nedir?
Jinekolojik muayene (vajinal muayene) kadınların hiçbir problemi olmasa bile yılda bir sefer olmaları gereken genital muayene yöntemidir. Bu muayene 2-3 dakika civarında sürmektedir. Muayene esnasında iç ce dış genital organlar değerlendirilir. Jinekolojik muayene esnasında smear testi yada kültür testi gibi sadece muayene sırasında alınabilen testlerde gerçekleştirilir.
Devamını OkuyunuzMiyom ameliyatı : Açık mı? Laparoskopik mi?
Miyom ameliyatı hastanın yaşına, çocuk isteğine miyomun tipine, yerleşim yerine ve büyüklüğüne göre değişir. Rahim içindeki miyomlar (submüköz miyomlar) histeroskopi dediğimiz kapalı yöntemle kesi olmadan çıkarılırken, rahim duvarına gömülü (intramural miyomlar) yada rahimden karın içine doğru büyüyen myomlar (subseröz miyomlar) açık yöntemle yada laparoskopi dediğimiz kapalı ameliyat ile alınabilmektedir.
Devamını OkuyunuzDoğum Kontrol Aşıları - Kontraseptif Aşılar
Dünya sağlık örgütü (DSÖ), aile planlamasını bireylerin ve çiftlerin diledikleri zaman aralığında ve diledikleri sayıda çocuk sahibi olabilmelerini sağlamak şeklinde tanımlamaktadır. Doğum kontrol yöntemlerinin başarısı kadın seksüel ve reproduktif sağlığında olduğu kadar toplumların gelecek planlamasında da çok önemli role sahiptir.
Devamını OkuyunuzDış Gebelik - Ektopik Gebelik
Dış gebelik, embriyonun rahim dışında başka bir alana yerleşmesi olarak adlandırılır. Neredeyse tamamına yakını tüplerde yerleşir. Görülme sıklığı %1-2 civarındadır. Tüp bebek uygulamalarının, cinsel yolla bulaşan hastalıkların giderek artması ve tüplere uygulanan cerrahilerin sıklaşması nedeniyle dış gebelik oranları giderek artmaktadır.
Devamını OkuyunuzTanısal Laparoskopi - Diagnostik Laparoskopi Nasıl Yapılır?
Laparoskopi kapalı ameliyat olarak adlandırılmaktadır. Karından açılan 0.5-1 cm.lik kesilerden kamera ve operasyon aletleriyle girilerek ameliyatın gerçekleştirilmesi işlemidir. Günümüzde neredeyse tüm jinekolojik ameliyatlar laparoskopik cerrahi dediğimiz kapalı ameliyat ile yapılabilmektedir.
Devamını OkuyunuzTüplerin Açılması Nasıl Yapılır? Tüp Açma Ameliyatı Fiyatları Nasıldır?
Kadınların fallop tüpü yumurtlama sonrası yumurtanın alınmasını ve sperm tarafından döllenmesini sağlar. Fallop tüplerinin bağlanması yada herhangi bir nedenle tıkanması gebeliği engel olacaktır. Tüplerin açılması amacıyla yapılan tüp açtırma ameliyatı bu hastalarda tüplerin mikrocerrahi yöntemlerle açılması anlamına gelmektedir.
Devamını OkuyunuzLaparoskopik Karın İçi Yapışıklık Tedavisi Nasıl Yapılır?
Adezyon yapışıklık anlamına gelmektedir. Karın içi yapışıklık, karın içerisinde değişik nedenlerle, değişik derecelerde yapışıklık oluşmasıdır. Karın içi yapışıklıkların kadınlardaki en sık nedeni geçirilmiş ameliyatlardır. Bunların yanında cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve kadınlardaki endometriozis hastalığı da önemli karın içi yapışıklık nedenleri arasındadır.
Devamını Okuyunuz